Honing

Home / Blog / Honing
Honing

Kies de juiste honing en profiteer van deze 12 voordelen

Honing is één van de oudste zoetstoffen ter wereld. Hier lees je welk soort honing een gunstig effect heeft op je darmen, huid en bloedsomloop. Je leest ook welke honingsoort je het beste kunt vermijden.

Hoe wordt honing gemaakt?

Honing wordt door bijen geproduceerd met behulp van nectar. De nectar wordt door de (werk)bij uit bloemen en planten gehaald en in de honingmaag opgeslagen. Een deel van de honing is voor eigen consumptie. De rest wordt uitgebraakt en door jonge werkbijen van enzymen voorzien. De enzymen scheiden de van nature aanwezige sacharose in vruchtsuiker en druivensuiker uit. Dit maakt dat de honing voor ons makkelijk verteerbaar is. Door de bewerkingswijze van de bijen verandert de nectar na een paar dagen in honing. In de bijenkast wordt de honing door de bijen in de cellen van de honingraat gestopt. De bijen verzegelen de raat vervolgens met een waslaagje, dat voor een natuurlijke manier van bewaren zorgt.

De imker verwijdert voorzichtig de bijen van de raat. Met een speciale vork verwijdert de bijenhouder het waslaagje. De volle honingraten gaan in een centrifuge, waardoor de honing uit de raat wordt geslingerd. Vervolgens blijft de honing drie tot vijf dagen in een afgesloten container, zodat wasresten, stuifmeeldeeltjes en andere stoffen boven komen drijven. De honing wordt gezeefd en de potten worden gevuld.

In Nederland wordt er van mei tot september honing geproduceerd. Als bijen de juiste voeding krijgen en het weer goed is, kunnen imkers honing oogsten in het voorjaar, de zomer en de herfst. Een bijenvolk kan wel 30 tot 40 kilo honing per jaar opbrengen. De bijenvolkeren wonen permanent in de kast. In de winter leven zij van de voorraad honing die achter is gebleven.

Verschillende soorten honing

Om voordeel te halen uit alle gezonde eigenschappen van honing, gaan we uit van de ruwe (biologische) vorm. Dit betekent dat honing niet is bewerkt en dat de imker geen bestrijdings- of conserveringsmiddelen heeft gebruikt.

In Nederland wordt deze wijze gecontroleerd. De honing is vaak hard (gekristalliseerd) door de aanwezige stuifmeelkorrels en is dus niet vloeibaar. Acaciahoning is als vloeibare variant een uitzondering.

De voordelen van honing

Naast het feit dat honing goede stoffen als sporenelementen, enzymen, mineralen, vitaminen en aminozuren bevat, biedt het ook de volgende gezondheidsvoordelen:

  1. Vermindert roos en een jeukende hoofdhuid
  2. Werkt als hoestmiddel en verlicht keelinfecties (waardoor je ook nog eens beter slaapt)
  3. Werkt als energieboost voor sporters (voor en na het sporten, voornamelijk bij duursporten)
  4. Kalmeert de zenuwen
  5. Helpt bij ontstekingen in maag en darmen
  6. Vermindert diarree
  7. Voorkomt de groei van bacteriën en schimmels
  8. Werkt stimulerend op het zenuwstelsel en de bloedsomloop
  9. Werkt als hartversterker, doordat de doorstroming van de hartspieren verbetert
  10. Verbetert de weerstand, waardoor het een versterkend middel is voor zwangere en zogende vrouwen, kinderen, ouderen en zieken
  11. Verlicht hooikoorts en seizoensgebonden allergieën (gebruik lokale, ruwe honing)
  12. Kan gebruikt worden als cosmetisch product in de vorm van een gezichtsmasker, haarspoeling en als vochtinbrenger voor de huid

 

Let op: geef geen honing aan kinderen onder de 1 jaar. Het darmstelsel is nog niet geschikt om de bacteriën in honing te verwerken, wat tot darmproblemen leidt.

Honing wordt gebruikt als suikervervanger. Toch kunnen suiker en honing niet met elkaar worden vergeleken. Honing is een bijzonder product met een hoge voedingswaarde. Door de unieke vervaardiging door bijen en de gezonde voedingsstoffen die het bevat, is honing veel meer dan enkel een zoetstof.

Hoewel honing rijk is aan suikers, bevat het ook een grote variatie aan vitamines en mineralen die het lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren. Deze voedingsstoffen zijn niet te vinden in ‘gewone’ suiker.

Gebruik honing onverwarmd, zodat de waardevolle en warmtegevoelige enzymen niet verloren gaan. Door de aanwezigheid van mineralen en vitaminen blijft honing veel gezonder dan gewone suiker.

Prijzen

€ 5,50 Potje honing van 450 gram

Nieuwsgierig geworden en wilt u de bijenhoning proeven?  Neem contact met mij op via het contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *